Hurricane

Hurricane-Hariken-Tropski cikloni

Harikeni ili tajfuni predstavljaju regionalne nazive za snažne tropske ciklone. Obično ih stvaraju energije koje dolaze sa Sunca, koje se u kosmičkom smislu smatraju slabijim energijama. Najpoznatiji i najjači tropski cikloni su hurricane-harikeni koji se formiraju u Atlanskom okeanu i predstavljaju najsnažnije prirodne električne mašine u atmosferi Zemlje. To su sezonske meteorološke pojave koje prate kretanje Sunca. Pojava tropskih ciklona posledica je slabe magnetne odbrane Zemlje duž celog tropskog pojasa.

tab Eastern Pacific tab tab Atlantic tab
tab
Click for Eastern Pacific
TC Activity

Izvor mape:http://www.nhc.noaa.gov/gtwo_atl.shtml


Izvorna web adresa:http://tropic.ssec.wisc.edu/real-time/mosaicmain.php?atlantic&basin=e&prod=ir

Mogućnost pojave hurricane i tornada je i pojava čestica gvožđa u sastavu Sunčevog vetra!

https://i0.wp.com/www.srl.caltech.edu/ACE/ASC/DATA/browse-plots/Fe_lo_ULS.gif

Izvorna tabela: http://http://www.srl.caltech.edu/ACE/ASC/DATA/browse-plots/Fe_lo_ULS.gif

Saffir-Simpson skala

Kategorija

Brzina vetra kod ciklona m/s

Pritisak mb

Brzina vetra kod tropskih oluja m/s

1

33-42

>980

1.0-1.7

2

43-49

979-965

1.8-2.6

3

50-58

964-945

2.7-3.8

4

59-69

944-920

3.9-5.6

5

70+

<920

5.7+

Uzimajući u obzir da se tropski cikloni kreću po linijama geomagnetnog polja, lokacije koje su najpogodnije za stvaranje tropskih ciklona treba tražiti između dva osnovna elektromagnetna uslova. Jedan uslov je da je geomagnetno polje slabo, a drugi, da postoje linije magnetnog polja. Na lokacijama gde su linije magnetnog polja slabe nema elektromagnetnih uslova za pojavu tropskih ciklona. To znači da na lokacijama slabog magnetnog polja, kao što je centar geomagnetne anomalije, ne može da dođe do stvaranja tropskog ciklona. Tropski cikloni ne mogu se javiti na geomagnetskom ekvatoru ili u njegovoj blizini, zbog suprotnog smera cirkulacije vektora magnetnog polja na severnoj i južnoj hemisferi.

U tropskom pojasu magnetna odbrana Zemlje je najslabija, jer je geomagnetno polje slabo, i ne može da zaustavi Sunčeve vetrove. Tako geomagnetska anomalija omogućava direktan ulaz Sunčevog vetra u atmosferu Zemlje. Ako bi se jačina geomagnetnog polja uzela kao merilo magnetne odbrane Zemlje, onda lokacije gde se najčešće javljaju tropski cikloni treba tražiti po obodu geomagnetne anomalije. To su lokacije gde je geomagnetno polje dovoljno slabo da omogući prodor čestica Sunčevog vetra, i ujedno, to su lokacije gde intezitet magnetne indukcije B ima dovoljnu vrednost.

Autor teksta: Milan T Stevančević/Teorijske osnove heliocentrične elektromagnetne meteorologije/Beograd, 2006.

Editor: Žan P. Disterlo

Postavi komentar